Over mij

Mama, militair, TRE® Provider, Trauma coach, Intermittent Living coach en nog zoveel meer. Sinds 2009 ben ik werkzaam als militair bij de Koninklijke Luchtmacht. Sport, avontuur, fysieke en mentale uitdagingen hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Na jaren van leven in competitie, strijden, mezelf bewijzen, presteren, pushen en alsmaar grenzen verleggen, schreeuwde mijn lichaam om rust en ontspanning: onverklaarbare pijn in mijn lichaam, chronisch vermoeid, labels als fybromyalgie en PDS, fobieën en niet meer weten wie ik was of wat ik wilde.

Mijn persoonlijke weg naar herstel bracht me in contact met innovatieve, natuurlijke en krachtige methoden, die ik nu heel graag zelf in zet om anderen te begeleiden in hun verlangen naar een gezonder, gelukkiger en met name authentieker leven.

Ik ben opgegroeid in een gezin als dochter van een militair en een verpleegkundige, grote zus van drie broertjes. Ieder gezin kenmerkt zich door bepaalde (systemische) dynamieken, waarin je als kind je plek probeert te vinden en je, onbewust, aangepast gedrag aanleert om zo goed mogelijk te (over)leven binnen die dynamieken.

Al heel vroeg beschikte ik over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en deed ik, onbewust, ontzettend mijn best om mijzelf te laten zien in ons ‘huisje met een eigen kruisje’. De lat hoog leggen, mijzelf wegcijferen, mijn gevoelens niet uiten, mezelf vermannen, niet tot last willen zijn en doen wat verwacht wordt. Ik paste mijzelf aan en ontwikkelde -onbewust- allerlei mechanismen en strategieën om erkend en gewaardeerd te worden.

In 2009 trad ik in de voetsporen van mijn vader toen ik solliciteerde bij de Koninklijke Luchtmacht als Inlichtingenofficier. Ik kwam mijzelf ontzettend tegen in de opleiding, maar de knop ging om en ik had snel door wat er verwacht werd. Dat liet ik zien. Mijn al jong aangeleerde gedrag, zoals mijzelf vermannen, aanpassen en mijn gevoelens niet uiten, was ook hier dienend. Ik werd gewaardeerd om de ‘rol’ die ik speelde. Tijdens de militaire opleiding werd ik ‘gevormd’ tot een goed officier. En wie/waar was Lotte?

Een mooie en moeilijke tijd volgde binnen Defensie. Het was ontzettend moeilijk om mezelf te zijn in het uniform. Ik wilde zo graag gezien worden, erbij horen, ertoe doen. Presteren, doorzetten, wilskracht en discipline. Onderdeel zijn van een team. Aan de binnenkant zo onzeker en gevoelig, aan de buitenkant een doorzetter en ‘one of the guys’. Mentaal en emotioneel was het moeilijk in een omgeving met vooral mannen. Ik wilde niet voor ze onder doen en ze zeker niet tot last zijn. Ik voelde me alleen en deelde niet wat er in me om ging. Mijn gezondheidsklachten namen toe.

Na afronding van de opleiding startte het leven als militair officier. Verschillende functies volgden en nergens zat ik echt op mijn plek. Ik ervaarde nog steeds stress en onzekerheid en problemen in mijn relatie. Ik kon mezelf emotioneel moeilijk op gezonde wijze uiten. Er was vooral boosheid, verdriet of irritatie. Ik kreeg last van irreële angsten, die me ontzettend beperkten. Psychologische hulp bood me handvatten om hier mee te dealen, maar nam de klachten niet weg. Constant zette ik mezelf onder druk, een nieuwe uitdaging, hogere lat, meer presteren, veel onrust. Op zoek naar externe vervulling voor de inwendige leegte. Mensen zagen een leuke, vlotte meid, maar aan de binnenkant voelde het leven vaak als een strijd, een worsteling.

In 2020 liep ik vast. Ik was mezelf compleet kwijt. Voelde niets, of teveel of ik begreep het niet. Wist niet wat ik wilde of wie ik was. Uitgeput, verloren. Mijn relatie eindigde en als single mom met een zoontje van twee begon daar mijn ‘zoektocht naar mijzelf’. Onverklaarbare pijn in mijn lichaam, waarvan ze medisch de oorzaak niet konden vinden. Regulier vond ik niet de hulp waar ik op dat moment naar verlangde en zo startte mijn reis in de ‘wereld van alternatieve geneeswijzen’: van astrologie en psychedelica tot trauma releases en paardencoaching.

“Een niet onderzocht leven, is het niet waard geleefd te worden”
Socrates

Vanuit meer bewustwording en verbinding met mezelf ontvouwde zich mijn pad. Ik ontwikkelde een fascinatie voor de invloed van stress en trauma op de ervaring van het leven. De nog steeds vaak onderschatte impact van ervaringen in je jeugd en hoe deze doorwerken in het heden. Mijn fascinatie leidde tot het volgen van opleidingen tot Trauma Coach en TRE® Provider. Tevens ontwikkelende ik een grote drive voor het optimaliseren van (mijn) vitaliteit op natuurlijke wijze, als gevolg van de vele fysieke klachten die ik bleef ervaren. Dit leidde tot het volgen van de opleiding tot Intermittent Living coach.

Van alle lessen die ik afgelopen jaren heb mogen leren, is de grootste misschien wel dat echte verandering pas kan ontstaan, wanneer je de moed hebt om jezelf volledig te ontmoeten in alles wat er is door te voelen, gewoon te voelen, zonder dat direct te willen veranderen of begrijpen. Alleen door te voelen, zul je de weg terug naar jezelf kunnen vinden. Dat is waar je jouw authenticiteit en potentie kunt ontdekken.

“Let yourself be seen. When you do, you allow us to see ourselves. That’s the gift.”

Wil je meer te weten komen?

Neem dan contact met mij op!

Scroll naar boven